onsdag 13 april 2011

sjuk, fattig och beroende av anhöriga

Läste artikeln i DN idag om tonåringen Hannah som tar hand om sin mamma och familjens ekonomi när hennes mamma är utförsäkrad från Försäkringskassa och för sjuk för att arbeta. Det är inte meningen att våra anhöriga ska stå för ekonomin om någon i familjen blir sjuk.
Vi som har arbetat och försörjt oss själva tidigare och bara blivit sjuk under en längre period än Moderaterna anser vara accepterat kommer i en situation som påverkar så många fler än den som är sjuk. Det är inte rimligt att man från ena dagen är sjuk och nästa arbetsför och ska tillbaka i arbete, innan man har en rimlig chans att klara det.
 Eftersom man levt ett vanligt liv med lån och krediter så slår det så hårt i ekonomin när man hamnar i en svår situation, där man måste be om hjälp från vänner och anhöriga för att överleva ekonomisk varje månad. Inte alla har vänner som kan hjälpa, de har nog med sig själva och det ingår inte i vänkontraktet heller. Inte heller mor och far föräldrar som inte har möjlighet eller inte vill hjälpa ska behövas att ta ansvar.
Många är ensamma i sin situation och har inget personligt skyddsnät. Vill det Moderata samhället att de ska gå under? Eller vill vi ha ett samhälle där alla har samma skydd, oberoende om vilka vi  känner eller vilken familj vi ingår i? Svaret för mig är ganska självklart men även med en Socialdemokratisk regering så måste vi tänka om och se hela människan och inte bara vad man har för möjlighet just nu med att bidra till vår gemensamma sociala välfärd.
Att vara beroende av andra är ibland svårt och att vara ekonomiskt beroende av andra är kränkande, särkilt om man försörjt sig själv långt innan man blev sjuk. När möjligheterna att försörja  sig inte finns ännu och lever på samhällets existentminium under längre tid så är det svårt även när man är tillbaka i lönearbete att betala tillbaka allt man har varit tvungen att skuldsätta sig i både hos Kronofogden, olik inkassobolag och personliga skulder. Det är tufft för många av oss och chansen att komma tillbaka till livet blir så mycket längre än vi någonsin kunde tänka oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar